"Конструктор" Якова Гніздовського показали в Тернополі на його сотий День народження

37 робіт відомого художника, графіка та кераміста, уродженця Тернопільщини Якова Гніздовського показали в Тернополі. 27 січня у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку його картин.

Експозицію з 37 робіт митця представили з нагоди 100-річчя від Дня народження художника.

- Тернопільщина багата на таланти. Одним із найяскравіших художників нашого краю є уродженець села Пилипче Борщівського району Яків Гніздовський. Це людина, котра, незважаючи на те, що майже все життя прожила закордоном, ніколи не забувала про Україну, - наголосив директор департаменту культури, релігій та національностей облдержадміністрації Григорій Шергей. –  У свій час нащадки Гніздовського передали велику колекцію робіт до України. Частина з них потрапила до Тернопільського художнього, краєзнавчого і Борщівського краєзнавчого музеїв. Деякі роботи зберігаються у шкільному музеї Гніздовського, що в селі Пилипче.

За словами Григорія Платоновича, виставка художника побуває у музеях Бережан, Бучача, Кременця, Почаєва, Зборова, Чорткова та Теребовлі впродовж року.

До слова, торік за поданням Тернопільської облдержадміністрації сесія обласної ради прийняла рішення про те, щоби 2015 рік оголосити роком Якова Гніздовського.

Довідково: Яків Якович Гніздовський (27 січня 1915, Пилипче, Борщівський район,Тернопільська область — 8 листопада 1985, Нью-Йорк, США) — український художник, графік, кераміст, мистецтвознавець.

Яків Гніздовський малював олійними фарбами й темперою, різними твердими барвниками, гравірував на дерев’яних і металевих дошках, іноді займався скульптурою малих форм. Його спадщина складає сотні картин, а так само більш ніж 300 гравюр (ксилографії, офорти та ліногравюри). У свій час дві його картини — «Зимовий пейзаж» і «Соняшник» прикрашали кабінет президента США Джона Кеннеді в Білому домі .

Твори Я. Гніздовського зберігаються у приватних збірках та музеях, зокрема в Конгресовій бібліотеці, Бостонському музеї,Філадельфійському музеї, Університеті Делавер, Університеті Вашингтона, Батлер Інституті, фундації Вудварда, збірці Нельсона Рокфеллера (у США), а також у музеях Японії.


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також