Блог

Опис відсутній

Інформаційні потоки під час війни

Блог радіоведучого Андрія Вишневського

Живемо в час гіпер-інформатизованості. Звідусіль на нас виливаються тонни і мегатонни інформації - з телевізорів, преси, радіо, бігбордів і плакатів, з інтернету. Як писав класик - "куди не кину оком стомленим - скрізь ....... ".

Раніше ці потоки були більше рекламними. Кожен хотів заволодіти нашою увагою, щоби впарити нам те, без чого ми досі щасливо жили. А під час війни реклама трохи відсунулася на задній план, а на "передову" вийшли два досі незвідані для українців типи інформаційних потоків. Їх таки два, це вже зараз добре помітно, їх можна легко поділити за смаком, кольором, запахом і структурою.

Один - рожеві цукрові сиропи про те, як в Україні все добре і мудро під чуйним управлінням теперішніх очільників. Цей рожевий потік має на меті додавати українцям віру в те, що "невсеремось!".
Загалом це справді важливо, особливо в часі війни. Але є одна проблема - ті, хто там нагорі слідкують за консистенцією тої рожевої маси - часом чи то запрацьовуються, чи то хочуть "перебдіти", щоб часом не "недобдіти" - і всипають або забагато цукру, або забагато рожевого барвника. Якщо забагато цукру - в українців, що споживають ті інформаційні потоки - може початися понос. А від барвника - українців нудить аж до ригачки.

Другий - потоки гівна, жовчі, брехні, маніпуляцій і бруду. Цей потік має на меті переконати довірливих, або психологічно нестійких українців в тому, що всюди зрада, все пропало, а Порошенко особисто кожен день продає нас пукіну. Кожен день продає один і той самий товар - геніальний торговець цей Порошенко. Ну і що війна ведеться щоб "повбивати патріотів", і що це Яценюк винуватий, що в під'зді в українців хтось покрав лампочки, і все засрано.
Цей потік іноді має в собі долю правди, але тільки долю, і то дуже малу. І це ще треба вміти її знайти. Загалом цей потік для українців просто отруйний, як бліда поганка. Тривале перебування під ним веде до суїцидальних настроїв у гіршому (летальному) випадку, або емігрантських - у кращому, коли отруєння переноситься організмом легше. Довго витримувати дію цього потоку неможливо - він геть деструктивний, він не несе в собі якихось ПРОПОЗИЦІЙ, що робити, щоб було краще - він несе тільки зневіру і безнадію. А людина не може жити в такому середовищі. Просто помре.

В результаті стоїш під цими двома потоками, наполовину в нудкому рожевому сиропі, наполовину в гівні, і як не крутися - воно тебе заливає безперестанку, і дихати немає чим, стараєшся затулитися руками, щоб хапнути свіжого повітря, але не встигаєш. І шо робити - фіг його знає.

Мені здається, проблема в тому, що нізвідки не тече третій потік. Потік чистої води. Щоб відмитися.

До речі, від завтра Великий піст починається. Мабуть, тре трохи про той ФБ забути до біса. І про його потоки. Хай одні одних поливають зі своїх брандспойтів.

Шукаємо воду.

P.S. Гонорар за публікації переказуйте в фонд боротьби з фейковими інформаційними вкиданнями. Ну, якщо би раптом...


Читайте також