Блог

Опис відсутній

Дністер, який може зникнути: або колесо туризму, або колесо турбіни ГЕС

Блог мандрівника Андрія Мельничука

В лобістів побудови ГЕСів – на Черемоші, тепер вже в Дністровському каньйоні – вистачає наглості і некомпетентності стверджувати, що перегородження швидкоплинних річок дамбами, створення на них замулених ставків якимось дуже добрим чином якісно впливає на рекреацію.

Вони в буклетиках своїх і агітках так і вписують в переваги проекту: «розвиток водного туризму;.

Активісти завжди борються по лінії:

- що геси споживають більше енергії, ніж виробляють;

- що все це такий шкідливий для навколишнього середовища спосіб вкрасти бюджетні кошти.

Про рекреацію - мовчок. Правильно роблять, бо рекреація - це саме той випадок, коли ніхто ні в чому не розуміється, але всі щось говорять.

Те, що науковці називають «рекреація», прості смертні називають «туризм». Ясно, що ці терміни не тотожні, але зійдемося на тому, що статистика не ведеться, а якщо ведеться, то «зі стелі».

Є теорія – студенти, виші, чиновники, мож навіть професори туристично-рекреаційних наук, а є реальна туристична сфера, яка задовольняє потреби населення у відпочинку, зі своїми недоліками і тараканами.

Тому я мушу пояснювати на хлопський розум – інакше мені б довелося спиратися на статистику, якої немає.

Збруч на перекаті

Якщо є річка, яка тече – Черемош, Дністер, така річка містить в собі енергію, яка має щось крутити - або колесо туризму, або колесо турбіни гес. І чим більш річка I got a power, тим більший її – туристичний – або енергетичний – потенціал. Або або.

У першому випадку сам туризм відіграє - наче - мізерну частку в економіці. Дозволю собі послатися на фактично відомі мені дані (з (karpaty.info) по Верховинському районі, де протікає річка Чорний Черемош.

Дністер нижче Устечка

В районі - 200 «зелених садиб», готелів, гостинних дворів Нехай кожна дає роботу 4 людям(адміністратор, покоївка, кухар, чорнороб). В районі - 30 тисяч людей (з вікіпедії). Наче це – 2,6 відсотка, мізер. Ні, не так! Для того, щоб забезпечити туристів, працюють магазини, заправки, сільське виробництво, купа всього іншого. Щоб збудувати садибу, треба ліс. Багато туристів мають потім сентимент до Верховинського району, купляють землю (як наслідок, вона дорожчає). Турист просто може зробити щось добре для району. От у випадку з оголошенням села Криворівня «музеєм під відкритим небом», було сприяння відомого дядька, який має дачу неподалік; вертоліт прилітав не просто так.

Зароблені гроші власник реінвестує назад свою садибу. Так, коліщатко туризму маленьке, але воно крутить великий механізм.

Сама по собі річка Черемош має естетичне, світоглядне, але не комерційне значення. Комерційну цінність річка отримує виключно разом з тими людьми, клубами, фірмами, які придумали працюючу туристичну систему, рекламують регіон, привозять туристів. Весла клієнтів виконують ту саму функцію, що лопаті турбін – перетворюють воду на гроші.

Чим слабша течія в річці, чим менший похил річки, тим річка менш цікава для туристів. Ви не побачите туристів, які пливуть по ставку. Сапати воду – нецікаво.

А найбільше туристи не терплять обносів дамб.

Теоретично можна собі уявити , що біля ставка буде відбуватися якась туристична діяльність, але якщо людина п’є горілку на березі Дністра – це не туризм.

Є, скажімо, Дністровський каньйон, який має рекреаційний потенціал,

є людина-організатор, яка придумала фішку, щоб туди поїхав турист,

і є людина-клієнт в Києві, яка втомилася на роботі і хоче витрати свої гроші на відпочинок.

 

Класичний сплав по Дністру

От людина їде на Дністер, махає веслом, її гроші стають грошима туристичного організатора - і ці гроші вливаються в місцеву економіку. Тому, якщо ви хочете підтримати регіон – сплавляйтеся з місцевими організаторами. Або тими, що вкоренилися.

А на ставок ніхто не поїде. Бо він – не унікальний – він і під Києвом є. Під Києвом є щось інше унікальне, куди за зароблені гроші вже поїду організатор, світ побачити. Більшість людей, які відпочивають «на ставках» – це місцеві, і по великому рахунку на економіку це не впливає рівно ніяк.

Тому – знищення унікальних природних річок знищує рекреаційний потенціал річок, від яких залишається лиш назва. Такі рішення можуть завдати величезних збитків нашій регіональній економіці. Проблема в тому, що туризм серйозно ніхто не сприймає як частину економіки. То – «для ентузіастів», От так і живемо.

Збруч в Кудринцях. Приїхали

Збруч перед дамбою в Кудринцях, коли вона поламалася в 2009 році.

Збруч, який ми майже втратили

Рафтинг на Чорному Черемоші

 

Остання - рекреація, по весії лобістів гесів. Дорогою до села Неграмотне (долина Білого Черемошу)


Читайте також