Діючий директор чи молодий археолог. Хто стане новим керівником Тернопільського краєзнавчого музею?

Обласні краєзнавчі музеї Тернопільщини можуть отримати нових керівників. Внесені зміни до законодавства про культуру вимагають контрактної форми працевлаштування директорів. Відповідно, Тернопільська обласна рада оголосила конкурси на заміщення вакантних посад.


У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї на посаду керівника претендентів троє. Змагаються нині діючий директор Степан Костюк, молодий археолог Василь Ільчишин та доцент кафедри філософії та суспільних наук ТДМУ ім. Горбачевського Леонід Кравчук.

За законом від кандидатів вимагається подати автобіографію, мотиваційний та не менше двох рекомендаційних листів. Це найцікавіші документи, на підставі яких конкурсна комісія визначатиме директора музею. Кожен документ можна переглянути на сайті обласної ради.

Нині діючий директор


Степан Володимирович Костюк 1958 року народження, уродженець села Гермаківка Борщівського району. У своїй автобіографії вказав, що він з 1986 року працює в краєзнавчому музеї з перервою на три роки. Протягом 2003-2005 років перебував на посаді літературного редактора інформаційного вісника. Від 2005 року й дотепер – директор краєзнавчого музею.

У своєму мотиваційному листі зазначив, що впродовж останніх 10 років кількість предметів музейного фонду зросла від майже 175 тис. до понад 230 тис. одиниць.

Також відмітив статистику кількості найменувань виставок, наукових видань та публікацій. Починаючи від 2013 року, за даними самого ж Степана Костюка, помітний спад в цьому напрямку роботи.

 – Проблема відвідувачів музею залишається завжди актуальною. Тому музейні співробітники шукають нові форми для удосконалення цього напрямку, – відмітив в мотиваційному листі нинішній директор.

Втім, візитівки краєзнавчого музею не надто активно розробляються. Так, остання публікація на сайті установи датується квітнем цього року. Взагалі, публікації чи новини про проведену роботу появляються зрідка, всередньому 4-5 на квартал. Фотогалерея сайту, де можна було би ознайомитись з ексклюзивними експонатами, порожня. В соціальних мережах відсутні власні сторінки краєзнавчої установи.

У травні цього року був проведений у Тернополі захід «Ніч в музеї». Такі «ночі» в установах культури Україні мають багаторічну історію. У Тернопільському краєзнавчому цьогоріч це було вперше. Як писали відвідувачі в соцмережах, тоді «яблуку не було де впасти». Однак, про це не має ні анонсу, ні новин на сайті про доволі успішний захід.

Вочевидь, при керівництві Степана Костюка, не надто приділяється увага новітнім інформаційним технологіям в популяризації краєзнавчого музею.

Рекомендаційні листи на конкурсну комісію директору підписали:

- Трудовий колектив Тернопільського обласного краєзнавчого музею в кількості 70 працівників;

- Правління Тернопільської літературно-мистецької фундації у складі: заслуженого діяча мистецтв України, композитора Ю. Кіцили; заслуженого артиста України М. Блаженка; члена НСПУ В. Кравчука, члена Національної спілки архітекторів України І. Гордія; підписано рекомендаційний лист головою Літературно-мистецької фундації В. Барною;

- Третій рекомендаційний лист направила Молодіжна міська рада в особі її голови Вероніки Дякович. У цьому листі згадувалась подяка за проведений захід «Ніч в музеї»;             

- Тернопільське міське об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка. До міської «Просвіти» входить весь колектив музею на правах колективного членства, про що відмічено у рекомендації.

Археолог з міжнародним досвідом роботи


Василь Васильович Ільчишин – народився в 1982 році, с. Кобилля Збаразького району. З 2013 року – завідувач відділу Тернопільської обласної комунальної інспекції охорони пам’яток історії та культури.

За його автобіографією, активний пошуковець історичних цінностей України. Є керівником багатьох археологічних експедицій на території Львівської і Тернопільської областей. Як він сам пише, є учасником науково-практичних конференцій в Україні, в Польщі, Молдові, Білорусі.

Відповідно, у своєму мотиваційному листі Василь Ільчишин зазначає, що активно залучатиме для розвитку краєзнавчого музею Тернопільщини міжнародні гранти.

- Використовуючи особисті зв’язки із іноземними науковими установами та музеями (Польщі: Люблінський музей, Інститут археології університету Марії К.-Садовської у Любліні, Жешівського інституту археології, Інститут праісторії Познанського університету ім.. А. Міцкевича; Молдови: Інститут культурної спадщини НАН Республіка Молдова; Румунії: Сучавський історичний музей; Білорусі: Національний історичний музей Республіки Білорусь, Інститут історії НАН Білорусі), є можливість підключитися до загальноєвропейських програм по оцифруванню та каталогізації фондів музею, створення електронного каталогу, – відзначив кандидат на посаду директора.

Рекомендації Василю Ільчишину надали:
- Декан історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка, доктор історичних наук, професор М.В.Бармак.;
-  Всеукраїнська громадська організація «Спілка археологів України» за підписом її голови правління, доктора історичних наук Г. Ю. Івакіна;
- Інститут археології НАН України за підписом ученого секретаря Інституту, кандидата історичних наук О. Г. Корвіна-Піотровського.

Можливим мінусом при затвердженні Василя Ільчишина на посаду директора краєзнавчого музею, як часто це виникає, є трудовий колектив. Адже чи не в повному складі працівники музею підтримали кандидатуру свого нинішнього директора.

«Незатверджений» кандидат

Документи Леоніда Васильовича Кравчука розміщені на сайті Тернопільської обласної ради в переліку кандидатів. Однак, в новині облради про завершення організаційних засідань конкурсних комісій та прийнятих ними рішень серед конкурсантів прізвище Кравчук не значиться.




Він народився 06.01.1962 року в селі Вовківці Шумського району. Має наукове звання кандидата
історичних наук. Більшість свого життя працював на викладацьких посадах в Кременецькому медучилищі, в Педагогічному інституті Кременця та в Тернопільському державному медичному університеті.

В роки президентства Віктора Ющенка 2005–2010 обіймав посаду першого заступника голови Кременецької РДА. Як пише Леонід Кравчук в автобіографії, з січня 2011 року працює на кафедрі філософії та суспільних дисциплін ТДМУ ім. І. Горбачевського.

Має кілька державних нагород за наукову та краєзнавчу роботу.

Його мотиваційний лист є найкоротшим з поданих трьох кандидатів. Текст «від руки» помістився на одну сторінку з доволі формальним змістом про бачення майбутнього Тернопільського краєзнавчого музею.

– Основним показником роботи має стати різноманітний формат науково-краєзнавчих конференцій, круглих столів, виставок і експозицій, авторських вечорів, товариських клубів, громадських засідань з метою зміцнення і розвитку національно-культурних та патріотичних традицій з подальшою їх інтеграцією у європейський культурний простір, – написав Леонід Кравчук.

Також у нього найменші по змісту та по кількості підписантів рекомендації. Його призначення лобіював заступник Тернопільського міського голови Леонід Бицюра. Друга рекомендація від колеги та завідувача кафедри філософії та суспільних дисциплін ТДМУ ім. І. Горбачевського, професора Ірини Мельничук.

Думки з приводу


Засідання конкурсної комісії, на якому може бути остаточно визначено нового директора краєзнавчого музею області, призначено на 12 липня в 15.30. Комісія складається з 9 осіб, головує відомий в творчих колах Тернополя музикант та соліст, член обласної Профспілки працівників культури України, Сергій Маловічко.

Серед інших, у конкурсну комісію входить заступник голови обласної ради Любомир Крупа.

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук нещодавно в ефірі «Ух-радіо» озвучив свої думки щодо конкурсного відбору на посади керівників краєзнавчих закладів області. Його відповідь акцентувалася на тому, що на 15 закладів культури претендує лише 25 кандидатів.

- Можливо, дійсно колектив бачить свого керівника, який на сьогоднішній день в них працює і подав на контрактну форму, своїм організатором. Зробили збори трудового колективу і вирішили одного єдиного кандидата підтримати. А можливо дійсно немає керівників, щоб було кому очолити заклад, – заявив очільник області.


Назарій Наджога

Опис відсутній


Читайте також