Де і як купатимуться на Водохреща відомі тернополяни

19 січня християни відзначатимуть одне з найважливіших свят — Хрещення Господнє. У народі здавна освячену воду на Водохреща вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, будинки і тварин тощо. Залишається загадкою той факт, що Водохрещенська вода не псується, не має запаху та зберігає цілющі властивості рік. Також цього дня люди у селах та містах йдуть на водойми аби зануритися у крижану воду. А чи підтримують відомі тернополяни традицію купання – про це дізнавалися кореспонденти ДОБИ.


Віктор Мацикур, український спортсмен, тренер та громадський діяч:

 «Колись я, захопившись ідеєю зимового загартування, пробував обливатись холодною водою. Однак мій досвід засвідчив, що це не завжди має тільки позитивні наслідки, а вимагає розумного підходу з врахуванням своїх особливостей. Хоча маю особистий позитивний досвід, який здобув під час зйомок проекту "Мій лицарський хрест", у ходінні босими ногами по розжареній "грані" та битому склу. Тоді розумів одне — екстрім повинен бути не спонтанним, а вимагає попередньої психологічної підготовки, певного настрою. Тому людям, що не моржують, а раз в рік занурюються в ополонки, бажаю, щоби віра та святковий настрій давали їм таку підтримку, аби вони отримували позитив та очищення. Вітаю всіх зі святами і нехай нас та нашу Україну береже Бог».

Тарас Ковальчук, керівник туристично-інформаційного центру у Тернополі:

 

«Мені колись священик сказав: «Купаються в ванні, а на Водохреща занурюються».

Цього року пірнаю в моржатнику парку "Топільче". До цього багато років занурювався у джерелі св. Анни, але останні роки там вода часто пропадає, тому вирішив це зробити в нас. Проте, відчуття різні, від водойми дуже багато залежить».

 

Віктор Гевко, тернопільський гуморист, ведучий, капітан команди V.I.P Тернопіль:

«Підтримую! Але не купаюсь! Хоч взимку завжди ходжу без підштанників».

 

 

 

 

Тарас Демкура, тернопільський бізнесмен, власник ТЦ «Атріум», вiцe-пpeзидeнт з peгioнaльнoгo poзвиткy Мiжнapoднoї тopгoвoї пaлaти ICC Ukraine:

«На жаль, не купаюся системно. Як вчитель фізичного виховання знаю, що в кожній справі має бути система. Якщо не загартовуватися регулярно протягом року, то разове пірнання може призвести до запалення. Хіба одразу після пірнання добряче випити оковитої і тим же напитком натертися. Проте ще ні разу не чув, щоб хтось застудився на Водохрестя. Мабуть, в цьому є велика Божа сила!».

Тетяна СКИБА


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також