Чим можна годувати пернатих, щоб не призвести до смерті?

Організм птахів пристосований до перенесення холодів. Але приказка: не такий страшний для пташки холод, як голод, правдива. Тому, мороз до -20 градусів може не зашкодити, а от нестача їжі вплине. Таким птахам як круки, галки, сороки допомога не потрібна, вони легко здобувають їжу зі смітників. А синичкам і горобцям – не завадила б. Як допомогти тим, хто прилітає до нас на подвір’я, балкони будинків і дерева розказує Мирослава Березіцька.

Вважають, що при затяжній зимі з кожних 10 синиць виживає одна. Тому потрібно регулярно підгодовувати птахів практично усім, що залишається на кухонному столі. Але не хлібом з цвіллю. Інакше гриби не перетравлюються і це може призвести до загибелі пташки.

– Найкраще годувати сухими крихтами хліба, але білим, бо чорний хліб погано впливає на травлення. Якщо хліб з цвіллю, тоді можна обрізати її. Звичайно, люблять пернаті різноманітні крупи, просо, несмажене насіння соняшнику та гарбуза. Можна давати і каші, які готували вдома. Але на морозі вона замерзає і пташці важко її роздовбати. Синички в теплу пору року харчуються комахами, а взимку їм найкраще смакує сало. Шматки непосоленого сала можна нанизувати на мотузку, яка вішається на гілках дерев – каже методист Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Мирослава Березіцька.

Кожного року в Тернополі проводиться акція «Годівничка», яка триває від середини листопада до квітня. На території навчальних закладів, житлових будинків діти чіпляють годівнички за якими пильнують протягом зими. Після завершення акції, фотоматеріали надсилають до Києва на всеукраїнський конкурс.

– Навіть якщо в листопаді земля не вкрита снігом, годівнички потрібні. Адже таким чином ми привчаємо пернатих. Цікаво спостерігати: у перші дні птахи не прилітають, бо, як правило, вони знаходять собі корм в природі. Але з першими снігами вони з’являються. Важливо слідкувати за тим, щоб їжа в годівничках була завжди – додає Мирослава Березіцька.

Нещодавно в місті Бучачі відбулася акція «Нагодуй пташку». Понад 200 пташиних довідників, пташок-орігамі та годівничок, зроблених власноруч, отримали жителі міста від учасників спільноти «Еко рух Бучача», що є підрозділом ГО «Бучач-Арт».

– Впродовж двох тижнів на фабриці Св. Миколая ми майстрували годівнички та орігамі «пташки миру». На планеті все взаємопов’язане, на жаль, людина втратила зв’язок з природою. Птахи відіграють велику роль в екосистемі, вони санітари природи. При заметілях протягом зими гине від голоду 9 із 10 пташок, ми неодмінно повинні піклуватися про них – каже керівник «Еко рух Бучача» Олег Окіпний.


Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також