11 костелів Борщівщини, які варто відвідати (ФОТО)

За кількістю пам'яток історії, культури та природи Борщівський район займає одне з провідних місць в Україні. На території району є також безліч історичних костелів. Частина з них перебуває у занедбаному стані і помалу руйнуються. Проте, є храми, що продовжують функціонувати від часу свого заснування та до сьогоднішнього дня. Пропонуємо переглянути 11 кращих костелів Борщівщини, які варто побачити на власні очі.

1) Костел у Бурдяківцях.  84 км — Тернополя. Збудований приблизно 145 років тому польською католицькою громадою. Костел перебуває в доброму стані, доглянутий і є вагомою прикрасою села.




  2) "Патріотичний" костел у селі Верхняківці. Неоготичний костел-капличка св. Антонія. 87 км — від Тернополя. Збудований приблизно 126 років тому. У 2009 храм пофарбовано в патріотичні українські блакитний і жовтий кольори. Костел належить римо-католицькій громаді села. 

 3) Костел в селі Висічка. Костел-капличка був побудований наприкінці ХІХ століття, як родова усипальниця Чарковських, в незвичайному для тернопільського регіону місці і того часу у стилі ампір. Костел вже давно стоїть пусткою і поступово руйнується. 89 км. - від Тернополя. 

 4) Гермаківка. Римо-католицький костел був збудований майже 109 років тому. У 2009 році поруйноване приміщення колишнього костелу, де за радянських часів розміщувався колгоспний склад, передали греко-католицькій громадян села, яка здійснила його реставрацію. 104 км — міста Тернополя 

 5) Костел у селі Залісся.  Як і більшість костелів Борщівщини, він дуже занедбаний. Не відома ні його назва, ні рік побудови. Навіть в реєстрі місцевих пам’яток він значиться, як просто «костел».  

 6) Костел у Кривочму. Замковий костел Непорочного Зачаття Діви Марії, перебудований з колишньої порохової вежі твердині. Костел побудований в 17 столітті одночасно з замком (1650). Храм являє собою невелику культову споруду, досить просту у своєму оформленні.

За відсутності гострої невеликої башточки на даху і двох залізних хрестів, споруду легко можна було б сплутати із звичайною будовою.

7) Костел у селі Лосяч. Костел у Лосячі збудували наприкінці XIX - на початку XX століть. Від 70-х років і аж до 1990 року святиню було закрито (склад). 21.04.1990р. повернений храм освятили. 13 серпня 2002 року кардинал Мар'ян Яворський освятив розпис костелу, здійснений його коштом, а 13 червня 2008 року - дах та вежу храму, відремонтовані за кошти почесного консула України в Познані Л. Горовського.

8) Мельниця-Подільська. Костел Святого Генріха. Храм був побудований ще в 1861 році.  У своєму первозданному вигляді костел мав власну дзвіницю, яка була знесена в радянський час. Тоді цей храм і закрили, а в його будівлі було вирішено відкрити кінотеатр для місцевих жителів. Храм давно вже запущений, оскільки будівля не використовується довгі роки, а реставрацією ніхто не займається, хоча він і відноситься до пам`яток архітектури місцевого значення. 

9) Село Нивра. Римо-католицький костел невеликих розмірів звели в 1910 році. Простий кам`яний храм своїм арочним входом, вузькими вікнами нагадує сільський замок. З приходом радянської влади костел закрили. Колись у приміщенні храм був склад. Сьогодні костел руйнується, служби не ведуться. Бажаючим оглянути місцевий пам`ятник архітектури слід пройти до центру села, саме там розташований костел.  

10) Село Озеряни, костел Святої Анни. Костел був споруджений в 1875 році князем Л. Сапєгою, який володів у той час цим селом. Головним архітектором і автором цього храму був Адольф Кун зі Львова . Він і спроектував костел в неоготичному стилі. Портал в храм прикрашений різними деталями неоготики. Будівлю костелу дуже висока і його силует прекрасно видно з будь-якої точки села.

11) Окопи. Костел Святої Трійці. Храм було зведено тоді, коли будувалася фортеця, в проміжку між 1692 та 1699 роками. В 1748 році його перебудували у стилі бароко. Знаходиться костел в центрі села неподалік Камянецької брами. В середині храму збереглися розписи, та плиточна підлога.



 


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також