Блог

Опис відсутній

Десять гривень за довідку про вміст нітратів

Кавун. Велика солодка ягода родини гарбузових (баштанних), смакуючи яку можна вмліти. Коли переївся, нестримно біжиш і спотикаєшся заради насолоди у хвилині самотності. А ще сік з кавуна виводить камінь, що відклався в нирках з-під крану на кухні. Міститься в ньому велика група вітамінів В і всяких корисних для організму мінералів. Кавун заспокоює нерви, знімає втому покращує сон, покращує стан шкіри, протистоїть старінню... І взагалі, велика радість від споживання. Крім радості і вітамінів, у ранньому кавуні може бути багато нітратів. Нітрати - то зло, то хімія! То така штучна сіль, яку засівають в грунт, щоб на ньому добре вродило. Передоз нітратів може спалити родючу землю, що роками потім нічого не вродить. А для людського організму, простими словами: перевищений вміст хімії в їстивному продукті шкодить здоров"ю. В загальному, люди це розуміють при купівлі баштанної культури. Розуміють і продавці, але бізнес є бізнес. Вирішив перший раз в цьому році насолодитись соковитою ягодою. Так як нітратів на око не видно, я пішов на принцип з продавцями. "А покажіть мені, будьласка, результати дослідження санстанції на вміст нітратів вашого кавуна", - просив в кількох точках на масиві "Дружба". Перша точка. Біля торгового закладу "Ласкаво просимо". - Ой, та ви шо?! Та в нашому кавуні нема ніяких нітратів. Та в нас кожен день лікар аналізи бере, аналізи всі добрі. Але нині вихідний, то нині лікар ринку не приходив. Та шо ви переживаєте, в нас люди дітям купляют, ніхто не жалівся, - дві продавчині одна на перед другу хвалили мені свій товар, наче він з їхнього городу. - Тоді покажіть мені вчорашні результати... аналізів. Кавуни з вчорашнього дня напевне не сильно помінялися, - наполягаю далі. - Та шо ви переживаєте. Кавуни в нас дуже добрі. Та в нас туво так люди купляють... - Значить, не покажете на вимогу покупця? - Нині... ні. Лікаря не було... Пішов я далі. У другому магазині, при вході в "Ласкаво просимо". Жінка бальзаківського віку "одягає" половинчасті долі кавуна в червоні пакетики. - Доброго дня. Хотілось би у вас придбати кавун. Але ви можете показати результати досліджень санстанції на вміст нітратів? - запитав продавця. Її постава і поведінка більше нагадувала власника торгової точки. - Я вас благаю! Які нітрати? Яка санстанція? Десять гривень лікарю і - результати аналізів такі, як треба. - Десять гривень? Я думав дорожче, - здивувався такій розмові. - Та ради Бога! Десять гривень лікарю тут на ринку, і всі питання знімаються. А кавун хочете беріть, хочете не беріть. У нас їх для дворічних дітей купляли і нічо... - Повезло дітям, - кажу їй і виходжу. Йду далі. Третя точка. Ларок фруктів-овочів на зупинці "Педагогічний університет". Торгує студент з легкою небритістю. Питаюсь хлопця на рахунок документів від санстанції. - Не знаю, документів на кавуни тут нема. До нас з санстанції ніхто сьогодні не приходив. А може у власника є документи. Я тут простий продавець, що я можу знати, - посміхається ніяково студент. Недалеко супермаркет "Сільпо". Маю надію, що там нарешті куплю кавуна з допустимим вмістом нітратів. Ну, хоч документи покажуть. Відділ овочів і фруктів у супермаркеті зразу при вході. Далеко шукати не треба. Персики, яблука, морква, дині, кавуни... О, кавуни. Є цілі, є порізані на двоє, на четверо. Так само з динями, я їх не люблю, тому уваги диням не приділяв. А кавуни двох сортів. Звичайні величезні і середньої величини під назвою "Вогник". Попросив співробітника супермаркету покликати того, хто по кавунах розбирається. Прийшлось почекати близько десяти хвилин. Кручуся на місці, чекаю. І шось дивне вабить мене в тому кавуні-вогнику. Дивлюсь я на дві половинки вогника, міцно замотаних харчовим поліетиленом, дивлюсь. Вони такі спілі, що аж м"якоть потріскалась, і сильно так потріскалась, оголивши чорні зерня. На стікері обох замотаних половинок дрібними-дрібними буквами пише: після розрізання термін реалізації не більше 6 годин. А з моменту розрізання пройшло більше дванадцяти. Ех, не встигли реалізувати. Прийшов молодий менеджер. Ми обоє назвались, привітались за руку. Питаюсь його про вміст нітратів у кавуні, ну і само собою зауважив: - У цих двох половинках термін реалізації вийшов, так пише на стікері. Розрізалось начебто вчора в дев"ятій вечора, а зараз майже обід. - Де? А. Дякую. Вони йдуть на списання, - без роздумів молодий керівник склав в один кавун дві половинки і розвернувся, щоб іти. - І вам ще результати досліджень зараз принесу. Справді приніс копії протоколів досліджень проб харчових продуктів, в т. ч. на кавуни. Медична документація від 21 червня 2015 року з печаткою Василівського мікрорайонного ВП ДУ "Запорізький ОЛЦ ДСЕСУ" вказувала, що вміст нітратів у звичайних кавунах становить 60 мг/кг. Дослідження здійснювалось 12.06.2015 у ТОВ "Пролісок-Агро" в с. Червоноармійське. Хочеться вірити, що не за 10 гривень лікарю СЕС. Про себе подивувався, що кавун на початку червня уже поспів, але купив. Покищо все гаразд. )) Для довідки. У кавуні ГДК (гранично-допустима концентрація), згідно Санітарних правил і норм 42-123-4619-88 не має перевищувати 60 міліграм на кілограм ягоди.


Читайте також